Menu

Språk:

Vad kan jag odla på balkongen?

Balco bjuder på fem tips på vad du kan odla på din balkong

Tomater – Tomatplantor trivs väl i krukor på en solig balkong. De behöver regelbunden vattning och gödsling samt stöd för att kunna växa uppåt. Det finns sorter som är speciellt utvecklade för att odlas i krukor och dessa brukar ha mindre växtsätt som passar balkongodling.

Örter – Örter som basilika, mynta, persilja och koriander kan lätt odlas på balkongen. De kräver inte mycket plats och kan även odlas i mindre krukor eller lådor. Örter gillar sol men kan behöva lite skugga under de hetaste sommardagarna. De ger även underbar smak till matlagningen.

Sallad – Bladsallad kan sås direkt i krukor eller lådor och börjar växa snabbt. Sallad är perfekt för successiv sådd; genom att så nytt frö med några veckors mellanrum kan du ha färsk sallad tillgänglig under hela sommaren.

Jordgubbar – Jordgubbar kan odlas i hängande korgar eller i specialdesignade jordgubbskrukor på balkongen. De behöver soligt läge och jämn fuktighet. Att odla jordgubbar på balkongen kan vara extra belönande då du kan njuta av söta och saftiga bär direkt från plantan.

Paprika och chili – Både paprika- och chilipepparplantor kan trivas bra i krukor på en solig och skyddad plats på balkongen. De ger inte bara goda frukter utan är också vackra att se på med sina färgglada frukter mot de gröna bladen. Se till att dina balkonglådor och krukor har bra dränering och använd en näringsrik jord. Regelbunden vattning och gödsling enligt växtens behov kommer att hjälpa dina balkongväxter att frodas

Läs mer om odling på din balkong här.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Få löpande information om våra produkter och lösningar för bostadsrättsföreningar, kommunala bostadsbolag, privata fastighetsägare, arkitekter och byggherrar.