Menu

Språk

NO DK NL DE PL EN CH SV FI

Tomma kontor blev bostäder med milsvid utsikt

Större yta

Större yta

Fakta – Nacka Strand - The View

Kund

Skanska AB

Byggnadsår

2016/2019

Adress

Augustendalsvägen 21-37,
131 52 Nacka Strand

Antal Balkonger

268 Stycken

Kvarteret i Nacka Strand består av flera sammanbyggda huskroppar. Tillsammans med Carlyle har Skanska byggt om ett kontorshus från slutet av 1900-talet. Området har nu blivit ett attraktivt bostadsområde med fint sjöläge – och husen är fyllda av lägenheter med balkonger och takaltaner.

Nogrann projektering – och varsam montering
Det har varit ett klurigt projekt. Husen är terrasserade och dessutom vinklade. Efter noggrann projektering har balkongerna fästs in i hålbjälklag. Med stor försiktighet för att inte förstöra fasadens smala tegelpelare. Balkongerna har fördelats efter lägenheterna som ligger i huvudbyggnaden och i de fyra flyglarna. – Det har varit ett projekt med många parter. Balco har varit väldigt aktiva i att driva på vissa delar, som exempelvis projekteringen, säger Thomas Mattsson, produktionsledare på Skanska AB.

Flexibelt och lösningsorienterat
– Montagekillarna har varit flexibla och anpassat sitt dagliga arbete efter andra entreprenörer. Montaget har skötts mycket bra och Balco har hållit leveranstider – och när det varit små förseningar har de varit tidiga med att informera. De har verkligen varit lösningsorienterade, fortsätter Thomas Mattsson.

Citat Balco

Hyresgästerna är också belåtna med balkongerna.
De har fått en fantastisk utsikt över Stockholms
inlopp, Djurgården och Lidingö.

Thomas Mattsson

produktionsledare Skanska AB

Tuffa utmaningar som gav resultat
– Det är fina glasräcken som skapar lä. Men det hade egentligen varit lättare att sätta spröjsräcken, för att undvika utmaningarna med vindlaster. Vi har fått kämpa för att få till bra infästningar som klarar vindlaster och tätningar i tak och fasadkrön, men vi yckades – och resultatet är vi mycket nöjda med. – Hyresgästerna är också belåtna med balkongerna. De har fått en fantastisk utsikt över Stockholms inlopp, Djurgården och Lidingö.

Vad kan Balco göra bättre?
– Nästa gång kan ni torka av balkongsidorna innan ni lyfter upp plattorna på plats. Det har varit lite knepigt att komma åt när balkongerna väl hänger på fasaden. Annars kan jag nog inte komma på något speciellt, avslutar Thomas Mattsson.