Menu

Språk:

Brf Violen i Ängelholm

Fördelar:

Lägre energikostnader genom Balcos hållbarhetsarbete

Lägre energikostnader genom Balcos hållbarhetsarbete

Förbättrat inomhusklimat

Förbättrat inomhusklimat

Skydd mot väder och vind

Skydd mot väder och vind

Större yta

Större yta

Energismart lösning som sparar pengar hos Brf Violen

De fyra fastigheterna i Brf Violen i Ängelholm byggdes 1962 och har sammanlagt 81 lägenheter. 2015 insåg den dåvarande styrelsen att både en balkongrenovering och en mer omfattande insats behövdes då taket läckte och de boende klagade över dålig ventilation.

Nisse Larsson, energistrateg på Balco med lång erfarenhet av energieffektivisering, kopplades in.

– Taket var trasigt, men det fanns mycket mer som kunde göras för att förbättra boendet och samtidigt spara energi och pengar, berättar Nisse.

Fakta om projektet

Kund:

Brf Violen

Byggnadsår:

2016

Adress:

Fricksgatan 1,
262 51 Ängelholm

Antal Balkonger:

81 Stycken

Citat Balco

Föreningen har sparat mycket pengar på dessa installationer – och fastän man har höjt lånebilden så tjänar alla på det.

Bengt Eriksson,

ordförande i Brf Violen i Ängelholm

Före

Balkonger och tak i behov av renovering – och en önskan om sänkta energikostnader.

Efter

Nya inglasade balkonger, solceller och värmepumpar som gett sänkta energikostnader – och ökad trivsel.

Energikostnaderna sjönk med 80 procent

Utgångspunkten blev Balcos inglasade balkonger, som när de placeras framför fasaden innebär att det samtidigt blir varmare inomhus och ger 10–12% sparad energi. Förutom solceller installerades också värmepumpar och sammanlagt innebar detta att föreningens energikostnader sjönk med hela 80 procent.

Solceller driver allmänna utrymme

– Besparingen gjorde att balkongerna kunde installeras utan att det blev någon extra kostnad för de boende. Dessutom alstrar solcellerna så mycket el att det räcker till de allmänna utrymmena, som trapphus och tvättstuga, vilket sparar föreningen ytterligare 100 000 kronor, berättar Nisse Larsson, energistrateg på Balco.

Individuell elmätning

Den el som eventuellt blir över kan utnyttjas av de boende som alla fått individuell elmätning IMD installerad, vilket innebär att de betalar för sin förbrukning men också att det är föreningen som levererar ström till den boende. På detta sparar varje lägenhetsinnehavare ca 2 500 kr per år i fasta kostnader och energiskatt, förklarar Nisse.

För att möta ökade energikostnader har man även installerat mätning av varm- och kallvatten i badrummen, som också debiteras den boende efter förbrukning.

– Ett ytterligare plus i kassaflödet, både för den boende och föreningen, konstaterar Nisse.

Framgångsrikt helhetskoncept

Att arbeta med den här typen av helhetskoncept blir allt vanligare för Balco och när man var klar med Brf Violen anmälde en av grannföreningarna också sitt intresse och fick en liknande lösning.

Fördelar för samtliga boende

– Föreningen har sparat mycket pengar på dessa installationer och fastän man har höjt lånebilden så tjänar alla på det, säger Brf Violens ordförande Bengt Eriksson. 

Han bodde inte själv i föreningen när renoveringen blev klart 2016, men konstaterar att de inglasade balkongerna också fungerar som ett extra rum.

– Alla vill ju ha en stor balkong. Det är ljust, fräscht och har säkert höjt värdet på lägenheterna. Jag kan varmt rekommendera andra att göra samma sak, avslutar Bengt.

Balkonger från Balco skapar rum för livet

Balcos inglasade system ger möjlighet till större balkonger. Användbarheten ökar och hemmet får en härlig extra dimension. Ja, fördelarna är många läs mer om det här.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Få löpande information om våra produkter och lösningar för bostadsrättsföreningar, kommunala bostadsbolag, privata fastighetsägare, arkitekter och byggherrar.