Menu

Språk:

Brf Sockerbruket i Gävle

Fördelar:

Lägre energikostnader genom Balcos hållbarhetsarbete

Lägre energikostnader genom Balcos hållbarhetsarbete

Förbättrat inomhusklimat

Förbättrat inomhusklimat

Skydd mot väder och vind

Skydd mot väder och vind

Tyst & lugnt

Tyst & lugnt

En förening – tre olika lösningar

Brf Sockerbruket i Gävle byggdes 1960 och består av tre olika huskroppar. När behovet att renovera balkongerna uppstod fick det därför bli tre olika lösningar, vilket gjorde projektet både ovanligt och roligt, berättar Robert Leben på Balco.

Fakta om projektet

Kund:

Brf Sockerbruket

Byggnadsår:

2020

Adress:

Övre Arbetshusgatan 54 B,
801 38 Gävle

Antal Balkonger:

64 Stycken

Citat Balco

– Hela arbetet tog tre månader och arbetet flöt på mycket bra både tidsmässigt och för att de boende inte blev störda mer än nödvändigt.

Nisse Levin

Tidigare ordförande i Brf Sockerbruket

Före

Öppna balkonger som behövde renoveras.

Efter

Inglasade balkonger hos Brf Sockerbruket i Gävle

När betongen började lossna och armeringen blev synlig tog Brf Sockerbruket beslutet att det var dags för en renovering. Efter att initialt fått hjälp att hitta en lösning, tog styrelsen själva över och kontaktade några olika leverantörer.

– Balco gjorde den snyggaste presentationen och dessutom blev avgiftshöjningen med deras förslag inte alls lika hög som vissa konkurrenters, berättar Nisse Levin, som vid tillfället var ordförande i Brf Sockerbruket.

Äldre hus har ofta små balkonger

Hus som är byggda vid samma tid som de i denna Gävleförening har ofta små balkonger, som inte kan utnyttjas till speciellt mycket. Det är heller inte ovanligt att vissa lägenheter helt saknar balkong.

– När man byggde hus på 1960-talet och tidigare var inte balkongen speciellt viktig och därför oftast liten. På de tre husen i Brf Sockerbruket var balkongerna delvis indragna på två – och helt utanpå, på det tredje, förklarar Robert Leben.

Gedigen erfarenhet av bygglovsprocesser

Vid renovering av äldre fastigheter blir det ofta en diskussion med den lokala bygglovshandläggaren, som kan dra ut på tiden. Om det tidigare inte gjorts något åt huset måste utformningen av balkongerna passa ihop med originalet, vad gäller stil och färgsättning.

Balco har stor erfarenhet av att hantera dessa frågor och resultatet blir något som alla parter kan vara nöjda med.

– När det gäller Brf Sockerbruket var det nödvändigt att göra tre olika lösningar. Alla fick Balcos system Design/ Air och på höghuset fick balkongerna även Vista glasade hörn, som ger mer ljus och en bröstning av opalglas. De två lägre husen däremot behövde räcken av sinusplåt som stämde överens med deras utseende, fortsätter Robert Leben.

Ett riktigt lyft för de boende

Förutom att renovera de befintliga balkongerna tillfördes dessutom nio nya på höghuset och fyra på ett av de lägre huset. För de boende i Brf Sockerbruket innebar detta ett riktigt lyft.

– Resultatet blev jättebra och balkongerna fyra gånger större än tidigare. Alla ettor i höghuset fick balkonger som de inte haft tidigare och Vista-hörnen upplevdes som fantastiska, berättar Nisse Levin.

Hela arbetet tog tre månader och Nisse Levin tycker att arbetet flöt på mycket bra både tidsmässigt och för att de boende inte blev störda mer än nödvändigt. De frågor som dök upp under tiden löstes snabbt och bra.

– Vi kan absolut rekommendera Balco och vi ses fortfarande när någon av våra kontakter kommer till Gävle, avslutar Nisse Levin.

Balkonger från Balco skapar rum för livet

Balcos inglasade system ger möjlighet till större balkonger. Användbarheten ökar och hemmet får en härlig extra dimension. Ja, fördelarna är många läs mer om det här.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Få löpande information om våra produkter och lösningar för bostadsrättsföreningar, kommunala bostadsbolag, privata fastighetsägare, arkitekter och byggherrar.