Menu

Språk

NO DK NL DE PL EN CH SV FI

Brf Huggaren
Sundsvall, Sverige

Nya balkonger höjer livskvaliteten

Skydd mot väder & vind

Skydd mot väder & vind

Större yta

Större yta

Lägre underhållskostnad

Lägre underhållskostnad

Fakta – Brf Huggaren

Kund

Brf Huggaren

Byggår

2019

Adress

Tjädervägen 2 A - G
856 31 Sundsvall

Antal balkonger

90 Stycken

Bevarade fasadens unika uttryck

Brf Huggarens balkonger var i behov av renovering. Balco såg till att de boende fick sina drömbalkonger. – Alla är supernöjda. Inte bara vi i styrelsen; vi har fått väldigt positiv feedback från alla boende. Det känns helt fantastiskt, säger Maiken Hjerpe, ordförande för Brf Huggarens styrelse.

Brf Huggaren är en bostadsrättsförening i nordöstra Sundsvall med vacker utsikt över stadens hamninlopp. När huset byggdes år 1962 togs närheten till havet tillvara på i arkitekturen genom en ”bruten” fasad som efterliknade havets vågor. Längs fasaden satt olika typer av balkonger: franska, indragna och utanpåliggande, och på bottenplanet fanns det uteplatser. Fastigheten är riktad mot söder och under molnfria dagar kunde hyresgästerna i de 90 lägenheterna njuta av sol från morgon till kväll. Men under stora delar av året är det kallt och några av de boende gjorde därför egna inglasningar av sina balkonger. Till slut hade fasaden ett ganska brokigt utseende. Samtidigt började balkongernas betongplattor bli gamla och var i behov av renovering. Efter flera möten inom bostadsrättföreningen bestämde sig styrelsen för att anlita Balco för att bygga om balkongerna. Att valet föll på just Balco berodde på företagets ventilationssystem och entusiasm för att behålla fasades karakteristiska vågmönster.

Balkongerna håller värmen

Tidigt i augusti 2018 påbörjades ombyggnationen. I dag är fasaden mer enhetlig och balkongerna har växt i storlek. Från att ha varit mellan 3 och 5,5 kvadratmeter är de nu betydligt större – mellan 9,5 och 15 kvadratmeter. Dessutom är de inglasade, vilket gör det möjligt att njuta av balkongerna även under årets kallare månader.
– Det är helt otroligt hur de behåller värmen. En väninna till mig som kom på surströmmingsmiddag blev helt paff. Hon sa att det kändes som att vi hade el-slingor på balkongen. Det är verkligen jätteskönt, fortsätter Maiken Hjerpe.

Invigning med gårdsfest

Maiken tycker att kontakten med Balcos säljare och projektledare har fungerat väldigt bra under hela ombyggnationen.När allt var klart anordnade bostadsrättsföreningen en gårdsfest i samarbete med Balco för att inviga de nya balkongerna.
– Alla är väldigt glada. Vi har bevarat vår levande fasad och de nya balkongerna är stora och fina.Nu har vi möblerat och planterat, så allt känns så roligt och vi ser fram emot många vackra somrar på våra balkonger, avslutar Maiken Hjerpe.

HSB Brf Jägaren – Karlstad, Sverige Före

Före: De gamla balkongerna innan montering av nya inglasade balkonger.

Efter: Större yta och en enhetlig fasad.