Menu

Språk:

Brf Gullvivan i Katrineholm

Fördelar:

Lägre energikostnader genom Balcos hållbarhetsarbete

Lägre energikostnader genom Balcos hållbarhetsarbete

Förbättrat inomhusklimat

Förbättrat inomhusklimat

Skydd mot väder och vind

Skydd mot väder och vind

Tyst & lugnt

Tyst & lugnt

Balcos lösning övertygade medlemmarna i Brf Gullvivan

Balkongrenoveringen i Brf Gullvivan i Katrineholm höll först på att gå om intet, men efter att Balco kopplats in vände de 135 medlemmarna och röstade med stor majoritet igenom förslaget.

Det var innan pandemin som frågan om att göra något åt balkongerna i Brf Gullvivan, vars tre huskroppar byggdes 1955, kom på tal. Styrelsen beslöt att undersöka intresset genom en enkät, men fick dålig respons. – Vi fick bara in 75–80 svar och av dem var endast 65% positiva så då la vi ner det projektet, berättar Robert Zweiniger som är ordförande i föreningen.

Fakta om projektet

Kund:

Brf Gullvivan

Byggnadsår:

2022

Adress:

Malmgatan 2-6,
641 31 Katrineholm

Antal Balkonger:

150 Stycken

Citat Balco

Alla vet ju att resultatet kommer att bli något positivt – och så har det också blivit. Alla är nöjda.

Robert Zweiniger

Ordförande i Brf Gullvivan

Före

Öppna balkonger som behövde renoveras.

Efter

Inglasade balkonger hos Brf Gullvivan i Katrineholm

Förfrågningar från de boende

Ett par år senare kom det återigen förfrågningar från medlemmarna om balkongrenovering och då bestämde sig styrelsen för att ändra taktik. Efter att ha jämfört olika leverantörer tog man kontakt med Jan Karlsson på Balco och bad om en offert.

– Vi gjorde som vi på Balco alltid gör och bjöd in föreningens medlemmar till informationsmöte och sedan en visning. Dessutom tog vi med oss styrelsen och visade andra Balcoprojekt, förklarar Jan Karlsson.
Under hösten 2021 hölls en extrastämma med poströstning om Balcos förslag och denna gång gick det bättre. 110 röstade och 91% var positiva.

Betydelsefulla kulturhistoriska värden

Brf Gullvivan är Katrineholms största bostadsrättsförening och de tre fastigheterna byggdes från början av stadens största arbetsgivare, SKF, för att ge bostäder åt deras anställda. Det fanns alltså kulturhistoriska värden att ta hänsyn till och därför var Sörmlands museum remissinstans när bygglov skulle ges.

Inglasade balkonger med bevarad karaktär

– Från början hade vi tänkt att det skulle vara glas från golv till tak, men de ville att vi skulle ha ett räcke med originalfärgen för att få samma karaktär på husen som tidigare. Det blev dyrare, men faktiskt snyggare och ser mer enhetligt ut, konstaterar Robert Zweiniger.

Uppskattat resultat

Balco började med att ta bort allt utanpåliggande avde gamla balkongerna och förlänga betongplattorna. Sedan monterades TwinView från utsidan, vilket innebar minimalt besvär för de boende.

– Två av fastigheterna är vinkelhus och åtta lägenheter hade balkonger i innerhörn, vilket gjorde dem omöjliga att glasa in. Då föreslog vi och sökte bygglov för nya balkonger på andra sidan för dessa lägenheter, vilket blev en lyckad och uppskattad lösning, säger Jan Karlsson.

Arbetet med de nya balkongerna har pågått mellan maj och september 2022 och under den tiden har det tidvis varit mycket material och många maskiner mellan husen i Brf Gullvivan, men det är inget som de boende klagat över.

– Alla vet ju att resultatet kommer att bli något positivt och så har det också blivit. Alla är nöjda, avslutar Robert Zweiniger.

Balkonger från Balco skapar rum för livet

Balcos inglasade system ger möjlighet till större balkonger. Användbarheten ökar och hemmet får en härlig extra dimension. Ja, fördelarna är många läs mer om det här.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Få löpande information om våra produkter och lösningar för bostadsrättsföreningar, kommunala bostadsbolag, privata fastighetsägare, arkitekter och byggherrar.