Menu

Språk

NO DK NL DE PL EN CH SV FI

Brf Gnosjöhus,
Gnosjö, Sverige

10 kvadratmeter att njuta på – året runt

Skydd mot väder & vind

Skydd mot väder & vind

Större yta

Större yta

Lägre underhållskostnad

Lägre underhållskostnad

Fakta – Brf Gnosjöhus

Kund

Brf Gnosjöhus nr 1

Byggnadsår

2020

Adress

Läroverksgatan 12 och 14,
335 32 Gnosjö

Antal Balkonger

50 Stycken

Från problem med vattenläckage och kalldrag – till en lösning med täta inglasningar som kan öppnas upp precis som man vill. Det blev resultatet när Brf Gnosjöhus nr 1 valde Balco som samarbetspartner. Samtliga lägenheter i föreningen fick nya och inglasade balkonger som de boende kan njuta av större delen av året. Brf Gnosjöhus nr 1 har femtio lägenheter där ungefär hälften hade franska balkonger. Balkongdörrarna till dessa läckte in vatten och kall luft. Resten av lägenheterna hade små balkonger eller inga alls, så önskemål om stora balkonger till samtliga lägenheter hade varit uppe länge på agendan.

Speciella krav från föreningen

– Vi träffade Balco på en bostadsmässa första gången och blev intresserade av deras lösning. Vi hade några andra anbud som vi tittade på, men de kunde inte ge oss den lösning vi ville ha. Vi kontaktade Balco och de kom hit och gjorde kontroller och mätningar eftersom det var ganska stora balkonger vi ville ha. På den vägen är det – och vi fick vår önskade speciallösning, berättar Lena Johansson, ordförande i Brf Gnosjöhus nr 1.

Citat Balco

En ny inglasad balkong, på 10 kvadratmeter, med två utgångar
– det gör stor skillnad.

Lena Johansson

ordförande Brf Gnosjöhus nr 1

Hjälp hela vägen

– Balco hjälpte oss med hur vi skulle gå tillväga, eftersom det är inte så vanligt att man gör en så stor renovering i en så här liten förening. Vi fick hjälp med allt från låneansökan och bygglov till byggnation och slutbesiktning. Denna hjälp har varit ovärderlig, fortsätter Lena.

– En ny inglasad balkong på 10 kvadratmeter med två utgångar, en från sovrummet och en från vardagsrummet, det gör stor skillnad, menar Lena.
– De boende är jättenöjda. Jag har fått många positiva kommentarer. Alla har ju fått ett extra rum att användas större delen av året. De som bor på bottenplan har dessutom fått trappor ner till sina uteplatser. Jag själv gillar att de är insynsskyddade – och att min ligger så jag ser solen på eftermiddagen och solnedgången på kvällarna, avslutar Lena.

Värdet på lägenheterna har ökat

För att kunna finansiera projektet så har föreningen genomfört en hyreshöjning på 550 kronor per månad och de boende har accepterat detta utan några problem. Sedan balkongprojektet stod klart har det sålts några lägenheter och man har märkt en stor skillnad på försäljningspriset. Så värdet har blivit högre, vilket är en vinst för de boende.

Smart lösning ger lång livslängd

– Samarbetet har fungerat jättebra. Jag som projektledare har varit med redan i säljprocessen vilket underlättar för hela projektets gång. Föreningen och speciellt deras ordförande, Lena, har varit väldigt engagerade. Eftersom vi räknar med att våra inglasningssystem håller i över 90 år, så kan de boende i föreningen njuta länge av sina stora balkonger. Den långa livslängden är mycket tack vare att vi bygger våra inglasningar utanpå betongplattan vilket skyddar den mot fukt och andra påfrestningar, avslutar Fredrik Sjösten, projektledare på Balco.

Före: Franska balkonger.

Efter: Nya inglasade balkonger med möjlighet att öppna upp luckorna helt.