Menu

Språk:

Brf Adelsklubben 3 i Gävle

Fördelar:

Lägre energikostnader genom Balcos hållbarhetsarbete

Lägre energikostnader genom Balcos hållbarhetsarbete

Förbättrat inomhusklimat

Förbättrat inomhusklimat

Skydd mot väder och vind

Skydd mot väder och vind

Tyst & lugnt

Tyst & lugnt

Inglasning med minsta
möjliga störning
av originalfasaden

Att få bygglov när man vill förändra utseendet på ett äldre hus kan vara knepigt. Det fick Brf Adelsklubben 3 i Gävle erfara när de ville ersätta sina gamla balkonger med nya, inglasade. Fasaden på husen som har en tydlig 50-talskaraktär fick inte förändras för mycket, vilket ställde stora krav på Balco

Fakta om projektet

Kund:

Brf Adelsklubben 3

Byggnadsår:

2020

Adress:

Byggmästaregatan,
803 24 Gävle

Antal Balkonger:

38 Stycken

Citat Balco

– Det var en lång process och mycket snack med kommunen, men vi kände snabbt att Balco kunde leverera det vi behövde.

Pär Jonsson

Ordförande i Brf Adelsklubben 3

Före

Öppna balkonger som behövde renoveras.

Efter

Inglasade balkonger hos Brf Adelsklubben 3 i Gävle

Stöd genom hela processen

Redan 2012 hade Brf Adelsklubben 3 kontakt med Balco första gången, men det dröjde ända till 2019 innan man började samarbeta. Då hade föreningen drivit sin bygglovsansökan en längre tid, utan att komma i mål. I slutet av processen jobbade Balco fram ett förslag som till slut gjorde att bygglovet blev klart.

– Det var en lång process och mycket snack med kommunen, men vi kände snabbt att Balco kunde leverera det vi behövde, säger Pär Jonsson, ordförande i Brf Adelsklubben 3.

Hårda krav från kommunen

De hårda kraven på utformning som Gävle kommun ställde baserade sig på att husen inte tidigare blivit utseendemässigt förändrade, eller förvanskade, som stadsarkitekten kallade det. Konstruktionen skulle synas så lite som möjligt och föreningen fick inte göra balkongerna så stora som man hade önskat.

– Projektet var på så sätt en utmaning, men man utvecklas genom de krav som ställs, konstaterar Robert Leben, säljare på Balco.

Balkongsystem som efterliknar originalet

De befintliga balkongerna var i dåligt skick och den utkjutande delen skars bort. Sedan fick man skära ur infästningspunkter i tegelfasaden där pelarna till de nya balkongerna monterades. Balkongsystemet Vision med den ramfria luckan Design användes för att ge intrycket av en obruten yta. Till bröstningen användes en sinuskorrigerad plåt i samma färg som originalet. Dessutom målades grundsockeln grå och några vindskivor byttes ut. Till storleken blev de nya balkongerna ändå lite större, och föreningen nöjde sig med det.

– Vi fick kompromissa, och med facit i hand blev det bra, konstaterar Pär Jonsson.

Resultatet har fått mycket beröm

Även om det blev en långdragen process är alla inblandade nöjda idag. Robert Leben tycker att det var ett roligt projekt och ordföranden har fått ta emot mycket beröm från både de boende och förbipasserande.

– Det är många som promenerar förbi här och tittar upp på fasaden. Flera har sagt till mig att de tycker att det blivit snyggt. Det har varit en bra process hela vägen med Balco och alla är nöjda, avslutar Pär Jonsson

Balkonger från Balco skapar rum för livet

Balcos inglasade system ger möjlighet till större balkonger. Användbarheten ökar och hemmet får en härlig extra dimension. Ja, fördelarna är många läs mer om det här.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Få löpande information om våra produkter och lösningar för bostadsrättsföreningar, kommunala bostadsbolag, privata fastighetsägare, arkitekter och byggherrar.