Menu

Språk:

Odla på din balkong

Vill du njuta av egenodlade grönsaker och örter i sommar? Då är det hög tid att börja plantera. Vi på Balco delar med oss av våra bästa tips för att odla på din balkong. 

Att odla på balkongen är ett fantastiskt sätt att få grönska och kanske till och med skörda egna grönsaker, örter eller blommor, trots begränsat utrymme. Våren är en idealisk tid att börja med sådd eller plantering för att få en frodig och produktiv balkong under de varmare månaderna.

Här nedan följer fem tips på vad du kan odla på din balkong som du bör sätta igång med på våren.

Fem tips på vad du kan odla på din balkong

Tomater – Tomatplantor trivs väl i krukor på en solig balkong. De behöver regelbunden vattning och gödsling samt stöd för att kunna växa uppåt. Det finns sorter som är speciellt utvecklade för att odlas i krukor och dessa brukar ha mindre växtsätt som passar balkongodling.

Örter – Örter som basilika, mynta, persilja och koriander kan lätt odlas på balkongen. De kräver inte mycket plats och kan även odlas i mindre krukor eller lådor. Örter gillar sol men kan behöva lite skugga under de hetaste sommardagarna. De ger även underbar smak till matlagningen.

Balco delar tips för att odla på din balkong
Balco delar tips för att odla på din balkong
Balco delar tips för att odla på din balkong

Sallad – Bladsallad kan sås direkt i krukor eller lådor och börjar växa snabbt. Sallad är perfekt för successiv sådd; genom att så nytt frö med några veckors mellanrum kan du ha färsk sallad tillgänglig under hela sommaren.

Jordgubbar – Jordgubbar kan odlas i hängande korgar eller i specialdesignade jordgubbskrukor på balkongen. De behöver soligt läge och jämn fuktighet. Att odla jordgubbar på balkongen kan vara extra belönande då du kan njuta av söta och saftiga bär direkt från plantan.

Paprika och chili – Både paprika- och chilipepparplantor kan trivas bra i krukor på en solig och skyddad plats på balkongen. De ger inte bara goda frukter utan är också vackra att se på med sina färgglada frukter mot de gröna bladen.

Se till att dina balkonglådor och krukor har bra dränering och använd en näringsrik jord. Regelbunden vattning och gödsling enligt växtens behov kommer att hjälpa dina balkongväxter att frodas

Odla på din balkong och skapa en grön oas

Ett annat effektivt sätt att pigga upp balkongen är växter, av alla de sorter. Blanda gröna och färgglada växter för att enkelt skapa intressanta kontraster. Har du en balkong med mycket yta kan du använda större krukor för att odla både blommor och kryddor (glöm inte att skydda botten så att golvet eller balkongmattan blir förstörd).

Har du en balkong av det mindre slaget? Utnyttja höjden istället. Stapla äppellådor på höjden så kan du sätta växter både i och ovanpå lådan för att skapa grönska i olika nivåer på balkongen. Ett annat knep är att införskaffa sig en blomtrappa eller blomställning med plats för flera krukor. Har du barn eller husdjur? Tänk på att inte göra en för hög anordning som blir klättringsbar.

Balco delar tips för att odla på din balkong

Det första steget kan vara att fråga personalen i blomsterhandeln om råd och tips på växter. Är det en öppen balkong där växterna skall tåla lite frost på våren eller en inglasad balkong där det kan bli varmt i solen under sommarmånaderna?

Vi på Balco önskar er en trevlig vår och sommar på balkongen.


Kontakta Balco

Balco är störst i Europa på inglasade- och öppna balkonger. Kontakta någon av våra säljare så får du snabb och personlig service.

Totalentreprenad av balkonger – Balco tar ansvar hela vägen

Balco är marknadsledande inom branschen där vi utvecklar, tillverkar, säljer och ansvarar för montering av egentillverkade öppna och inglasade balkongsystem vid nyproduktion, renovering och komplettering av balkonger. Vårt breda kundsegment inkluderar bland annat bostadsrättsföreningar, kommunala bostadsbolag, privata fastighetsägare, arkitekter och byggherrar. Huvudkontoret med egen produktionsenhet ligger i småländska Växjö och vi har dotterbolag i: Balco i Norge, Balco i Danmark, Balco i Finland, Balco i England, Balco i Tyskland, Balco i Polen och Balco i Holland.

Mer information om Balcos öppna balkonger och inglasade balkonger.

Öppna balkonger från Balco
Öppna balkonger från Balco
Inglasad Balkong från Balco.
Inglasad balkong från Balco

Klicka på länken och Läs mer om Balco och nyckeln till framgång.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Få löpande information om våra produkter och lösningar för bostadsrättsföreningar, kommunala bostadsbolag, privata fastighetsägare, arkitekter och byggherrar.