Menu

Språk

NO DK NL DE PL EN CH SV FI

40-talshuset fick nytt liv med luckan TwinView

När fasaden började falla av på 40-talshuset i Nyköping och armeringsjärnen på balkongerna börjat rosta beslöt Brf Mården att åtgärda allt på samma gång – och samtidigt passa på att få en inglasad balkong. Det innebar också att föreningen blev först ut med Balcos nya lucka TwinView.

Huset har totalt 24 mindre lägenheter, varav 18 med balkong. På 80-talet gjordes en tilläggsisolering av fasaden, som nu blivit trasig och smutsig. Dessutom ville föreningen ha större balkonger. Offerter togs in och styrelsen tittade på olika förlag på inglasningar.

Rundtur bland balkongprojekt
När vi fått kontakt med Balco fick vi följa med dem och se på inglasningar de gjort. Vi fick till och med komma in i en lägenhet och titta på en balkong som kändes stadig och bra, berättar Åsa Johnson, ordförande i Brf Mården. Det fanns dock ett problem – Nyköpings kommun ville inte ge föreningen bygglov. Planen var tvungen att göras om och här kom Balcos Jan Karlsson in i bilden.

Tidstypiskt utseende och större yta
Vi tog fram ett förslag som innebar att man tog bort den gamla tilläggsisoleringen och den befintliga fasadskivan och putsade om huset. Balkongerna försågs med tidstypisk sinusplåt. De kunde inte göras lika stora som föreningen hade hoppats, men de blev ändå nästan dubbla storleken mot vad de haft innan, berättar Jan Karlsson.

Förslaget förankrades bland medlemmarna och Balco kom med ett stort visningstält och en fullskalig balkong så alla fick chansen att se vad de sa ”ja” till.

Lucka med mindre ram
När tilläggsisoleringen, som även inneburit att fönstren varit indragna, togs bort blev lägenheterna ljusare och TwinView bidrog med sina tunna profiler. – Luckan TwinView har stora fördelar för de boende genom att den har så stort ljusinsläpp och ger bra utsikt. Dessutom bidrar den till Balcos miljöarbete i och med att vi använder 12 procent mindre aluminium vid tillverkningen, säger Jan Karlsson.

Åsa Johnson tycker det känns bra med de nya balkongerna och att hela huset numera ser snyggt ut. När allt var klart våren 2021 var det till och med personer som hörde av sig och frågade om det fanns några lediga lägenheter i huset. – De nya balkongerna blir ett extra utrymme. Det är viktigt när lägenheterna är så små, konstaterar Åsa Johnson.

Luckan TwinView har stora fördelar för de boende genom att den har så stort ljusinsläpp och ger bra utsikt. Dessutom bidrar den till Balcos miljöarbete i och med att vi använder 12 procent mindre aluminium vid tillverkningen.

Jan Karlsson, distriktsansvarig, försäljning på Balco